Voordelen van vezels

Voordelen van vezelrijke voedingsmiddelen:

  • bevorderen de darmwerking
  • bevorderen een natuurlijke en regelmatige stoelgang
  • dragen bij tot een zachte darminhoud
  • goed voor de darmpassage / darmtransit
  • versterken en vermeerderen de darmflora


Vezelrijke voedingsmiddelen zijn onder andere: volkoren producten zoals volkorenbrood en muesli, groenten, sla, peulvruchten, fruit, lijnzaad en zemelen.

"Eet meer groenten en minder vlees"
Dat is dé tip voor gezonde darmen. Voeding die gezond is voor de darmen, is rijk aan essentiële vitaminen en mineralen en houdt of maakt het lichaam fit en in goede conditie.

Wanneer de voeding arm is aan vezels bereiken te weinig vezels de dikke darm. Hierdoor wordt de stoelgang te geconcentreerd en hard en verloopt het transport ervan trager. Een vezelarme voeding bestaat meestal uit voedingsmiddelen gemaakt van wit meel (geraffineerd), pudding, sauzen en zoetigheid. Vlees en kaas bevatten zeer weinig vezels en kunnen er voor zorgen dat u minder gaat gebruiken van betrouwbaardere vezelbronnen.

Drank kan eveneens de activiteit van de dikke darm beïnvloeden. Mineraalwater, sappen en kruidenthee hebben een gunstig effect; grote hoeveelheden sterke zwarte thee en cacao kunnen constipatie veroorzaken of erger maken. Zure zuivelproducten en koffie bevorderen de darmfunctie. `s Morgens een glas mineraalwater helpt de darmen in beweging te zetten.

Volkoren brood

Volkorenbrood met verse tomaten, heerlijke kruiden en specerijen, en verse cottagecheese: lekker en goed voor je darmen!

Muesli met fruit

Volkoren muesli met fruit: de beste manier om een actieve en voor de darmen gezonde dag te beginnen (Bron: Dr. Grandel).